2011.12.02.
06:00

Írta: Calum

Miért nem érjük el az értekezleteken, amit akarunk?

 Hétfő reggel van és szakad az eső.

Dénes, az ügyvezető igazgató, mérges. Nagyon mérges. Az értékesítés és a piaci részesedés is csökken. Most már tennie kell valamit azért, hogy végre másképp legyen! Valaki ma jól megkapja a magáét!

 Összehív hát gyorsan egy értekezletet...

 Péter, az értékesítési vezető a biztonság kedvéért hoz magával pár kollégát, akik nem kaptak meghívót. A marketinges Laura nem tud jönni, de elküldi titkárnőjét, hogy jegyzeteljen. Dóra a pénzügyről zárja a kört.

Dénes, öklével az asztalra csapva “elmagyarázza a problémát” és közli a csapattal: ha valami nem történik az ügyben, fejek fognak hullani. Péter érzi, hogy veszély van, így gyorsan nekilát a dolgok elsimításának. A következő hat hónapra vonatkozó piackutatási adatokat és értékesítési előrejelzéseket sorol hosszasan. A marketinges titkárnője, egyre feszültebben, magyarázni kezd a tervezett promóciókról és az azoktól elvárható nagyszerű eredményekről.

 

A csoport többi tagja is ideges, de nincs semmi ötletük, mit kéne tenni. Pár óra elteltével azért mégis mindenki egyetért, hogy jó irányba haladnak, csak meg kellene „duplázni az erőfeszítéseket”.

 

Mi következik ezután?

 

Semmi. A jövő hónapban is esni fog. Dénes majd picit erőteljesebben üti az asztalt és lehet, hogy valóban lehullik majd néhány fej.

Amikor értekezletről van szó, Dénes mintha összekötné a kollégái lábát… Levezetés helyett.

Te miben látod a problémát?

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://idorablo-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr513422055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p_sk 2011.12.02. 12:37:48

Sorban: Péter nem vezető alkat. Nem tud felelősséget vállalni és nem is akar, ezért hozza a kollégákat, bízva abban, hogy lesz köztük kompetens és motivált ember, aki magától nekilendül a feladatnak. Péter helyére következő negyedévben be fog kerülni valamelyik beosztottja.

Laura feladatköre nem lett tisztázva és - ennek megfelelően - úgy érzi, hogy a munkájára nem lehet panasz. A főnök nem elég erős és ezzel Laura visszaél. Az értekezlet után sem lesznek világosak az elvárásai Laura felé. Laurát nyomás alá kellene helyezni mikromenedzsmentet igénylő kampányOK megszervezésével és hamar kiderülne, alkalmas-e.

Dóra ki van szolgáltatva, hiszen látható irány nélkül nincs esélye tervezni.

A főnök felelőssége abban rejlik, hogy nem nevezett ki egyszemélyes felelősöket a projektekért, nem kéri számon az alkalmazottait, valamint - és ez a legnagyobb baj - nincs konstruktív elképzelése arról, hogy a cégnek merre kellene haladni. Vagy vonuljon ki teljesen az operatív menedzsmentből, vagy vegye át és küldje el a béna kacsákat; amit meg nyugdíjra félretenne, utalja át nekem, mert neki nem lesz rá szüksége! :)

Calum 2011.12.02. 13:12:06

Ez persze Dénes bűne is.
Laurának itt kéne lennie, de ha minden értekezlet olyan, mint ez, nem csodálkozom, ha inkább a titkárnőjét küldi. Ha a főnöke ezt megengedi....
Sok sikert a nyugdíj ügyben, de ne számíts nagyon Dénesre.

igazmondójuhászpisti 2011.12.02. 13:37:10

Egy kis benchmarking sosem árt...

nickM 2011.12.02. 13:49:28

Dénes alkalmatlan, Péter tényleg nem vezető, leginkább talán a főnöki székre hajt (tekintélyromboláshoz kiváló egy-egy ilyen akció), Laura meg talán már rég másik állást keres.
(Hogy mennyi ilyenen ültem, anyám! :D)

Alapvetően mérhető és értelmezhető és _teljesíthető_ célokat kellene kitűzni (Dénes: Adjunk el jövő hónapban bungyurkából még ötszázat! Ez rendben, ha eddig 400 volt a havi forgalom, ha 100 akkor már nem annyira.) Mondjuk egy reális éves terv se árt, ha egyszer a piac összeomlott, mit álmodozunk 30-40%-os növekedésről, úgy mégis?
Lehet egy kis ötletbörze, hogy ki milyen eszközzel tud hozzájárulni a dologhoz, de nem kell fél éves álmokkal jönni, mikor egy hónapról van szó.
Konkrét feladatok nincsenek, mindenki csinál amit akar, de ez persze nem meglepő, ha nincs konkrét (és reális!) cél.
Ha végre sikerül ilyet összehozniuk, akkor az értekezlet elején azért nem ártana megnézni, hogy mi történt az előző hónapban azért, hogy ezt elérjék, sikerült vagy sem, és miért.

Anti Anyag (törölt) 2011.12.02. 14:01:25

Az egész arról árulkodik, hogy Dénes valójában tehetetlen és kompenzál.

Egyébként is mindenki pár sorban írja le. Ha érdekes, behívom és megbeszélem vele, vagy együtt párukkal. Nem a titkárnőjével. Ha valaki pár sorban is mellébeszél az rögtön látszik.

Amúgy ezért nem dolgoznék szívesen beosztottként cégnél. Engem idegesít, ha más feleslegesen pazarolja az időmet és ha az a főnököm, az elég gáz, hiszen nem tudom neki megmondani, hogy gondolkodjál már néha te is.

Nyilván nem csilloghat mindig mindenki, a kirúgástól való félelem sem szerencsés motiváció, de magas fizu, magas követelmények.

Anti Anyag (törölt) 2011.12.02. 14:10:03

@nickM: Pontosan így van. Az előző időszakasz értékelése az elsődleges, hiszen az konkrétum és kiderülhet belőle merre lehet és merre esetleg nem szabad továbbmenni.

Az a gond egyébként, hogy mi egy ideális állapotot feltételezünk, pedig lehet, hogy Dénes nem szabhatja meg a beosztottait, lehet, hogy Dénes csókos, lehet, hogy az egész brancsot szarul fizetik, lehet, hogy a légkör annyira szar, hogy mindenki túlél a következő állásáig.

Calum 2011.12.02. 14:19:07

@Anti Anyag: Köszi a kommentedet. Nem vagyok biztos benne, hogy Dénesre lehet bizni az ötletbörzét. Ha igen, valószínű hogy ez lenne a vége : idorablo.blog.hu/2011/11/01/brainstorming_what_a_load_of_bs
Bocs, de ez csak angolul van.

jaty 2011.12.02. 14:25:01

Anno Csiki Bege Autoplaza, minden héten értekezlet a "vezetőknek", csili - vili üvegkuckóban.(A vezetők természetesen többen voltan a cégben mint azok aki dolgoztak, dehát ez ott anno így volt jó, és helyénvaló.) A vicces az benne, hogy a vezetők maguk nevezték fing fűrészelésnek, ezeket a semmitérő öntömjénező kötelező idiótaságot, ami nagy vezérük véletlenül sem hgyott volna sosem ki.Be is zárt szépen az első csődhullámban a kóceráj.

Spiritmonger 2011.12.02. 15:29:27

az értekezlet, illetve a meeting az az elfoglaltság egy szervezet életében, ami a legjobban gátolja az érdemi munkavégzést, sőt. Aki mítingekre jár, vagy mítingeket szervez, értekezletet hív össze, abban hisz, hogy az értekezlettel el lehet érni valamit, azt egy jó nagyfőnök azonnal kirúgja, mint haszontalan terhet. a beosztott arra való, hogy megcsinálja a dolgát, annyi plusz lehetőséggel, hogy ha jó ötlete van, azt megcsinálhatja a főnökség jóváhagyásával. mítinggel és értekezlettel fölösleges a csúcsvezetőségen kívül bárki mást is terhelni, mert soha nem lesz jó vége, a problémákat nem a beosztottak szintjén kell megoldani egy vállalatnál.

Anti Anyag (törölt) 2011.12.02. 16:12:17

@jaty: Én is ismertem egy ilyen céget. Vagy 15 éve kellett egy kis pluszpénz és ügynök voltam náluk. Csili-vili irodák, állandó értekezletek, rengeteg vezető és azon problémáztak, hogy a jutalékom meghaladja a főállásúakét. Saját magukat csapták pofán, hiszen több jutalék több haszon, nekik több fizu.

Szerencsére addigra már erősebb lett a kapitalizmus, így már nem kellett ügynökösködni.

Ez a cég pedig nagyon kicsi lett, pedig akkor piaci meghatározó volt.

jaty 2011.12.02. 16:21:07

Ezeknél a dolgoknál csupán a kötelező, teljes hétvégét felölelő, céges csapat építő tréningek a jobbak, melyeket hatalmas odaadással szokott szervezni,a marketinggel megbízott kolleganő

Anti Anyag (törölt) 2011.12.02. 17:06:58

@jaty: Láttam ilyet, szerencsére nem résztvevőként 300 emberrel. Szánalmas volt. Estére mindenki szétesett, rengetegen berúgtak, az értelmesebbje hazatűzött.

A többi hazament reggel, nagyon nem is köszöntek egymásnak. A cégük meg kidobott egy csomó pénzt.

Van egy ismerősöm angliában. Ott úgy megy egy cégnél, hogy limuzin viszi el őket a partira (ezek nem igazgatók, hanem recepciós, pincér, stb). Ott a főnökség folyamatosan dicséri őket és hordják nekik a kaját, piát.

Amúgy bagóért dolgoznak, mind vendégmunkás.

El lehet képzelni, hogy mindegyikük büszke arra, hogy milyen frankó cégnél van.

Pierr Kardán 2011.12.02. 21:22:28

Teljesen egyetértek azokkal, akik szerint Dénes alkalmatlan az ügyvezetői feladatok ellátására. Ha alkalmas lenne, akkor már régen kirúgott volna mindenkit és ütőképes emberekkel töltötte volna fel a csapatot ezek helyett az idióták helyett.

Mint tudjuk, ha a kuplerájban nem megy az üzlet, akkor ott sem értekezletet tartanak, hanem a lányokat cserélik le!!!
süti beállítások módosítása